kenya-bulgaria.org

Изисквания за пътуване до Кения

Kenya-Bulgaria.org Images

ИЗДАВАНЕ НА ВИЗА

Правителството на Република Кения напълно автоматизира издаването на визи, считано от 1 януари 2021 г. В този смисъл, всички пътници, които пътуват за Кения от страни, за които има изискване за визи за влизане в Кения, следва да подадат заявление за издаване на e-visa преди качването си на въздухоплавателното средство, тъй като виза при пристигане вече не се издава.

Кандидатстването за e-visa за посещение в Кения включва три прости стъпки:

  • Създайте акаунт на https://evisa.go.ke/evisa.html
  • Попълнете формуляра за кандидатстване, прикачете изискваните документи и платете;
  • Изтеглете eVisa PDF от вашия акаунт, след като бъде одобрена.

За допълнителни запитвания се свържете с: evisa@migration.go.ke

Видове виза:

  • Single Entry Visa for Kenya – притежатели на паспорт от следните държави: Афганистан, Армения, Азербайджан, Корейска народно-демократична република (С. Корея), Еритрея, Ирак, Йордания, Косово, Ливан, Палестина, Сомалия, Сирия, Таджикистан, Йемен, както и притежатели на документи за самоличност със статут на бежанец, се нуждаят от т.нар. Referred Visa, чийто срок за издаване е до 4 седмици.
  • Courtesy/Diplomatic Visa
  • East African Tourist Visa
  • Multiple Entry Visa (издава се само за редовни посещения в рамките на до една календарна година)
  • Transit Visa
  • 5 Year Multiple Visa for USA citizens only

Срокът за издаване на виза е до една седмица. Към настоящия момент няма опция за експресно издаване на виза.

Почетно консулство на Кения в България НЕ издава документи. При възникнали проблеми с подаването на заявление за виза, е необходимо да се свържете с Evisa на горепосочения имейл адрес или на следните телефонни номера:

·       Понделник до Петък (8:00 до 5:00 ЕАТ)

+2541109222062

+2541109222063

+2541109222064

  • Почивни дни и извънработно време

+254112620512

+254112620693

 

РЕЖИМ НА ВЛИЗАНЕ В КЕНИЯ И МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19

1. Всички пътуващи до Кения от всяка точка на пристигане трябва да имат пълен ваксинационен сертификат. Изключение от изискването се прави във следните случаи:

·       Лица с доказани медицински заболявания, поради които нямат възможност да бъдат ваксинирани. Необходимо е да се представи официален медицински документ, доказващ наличието на такова заболяване.

·       Лица, преболядували Covid -19 или получили активно лечение с реконвалесцентна плазма през последните 90 дена. Такива лица трябва да представят официални медицински данни, доказващи горепосочените факти.

·       Завръщащи се неваксинирани кенийски граждани, които изпитват затруднения с поставянето на ваксина в текуща държава на пребиваване. Такива лица трябва да бъдат подготвени за незабавно поставяне на ваксина при пристигане в Кения. Неваксинираните пътници следва да се регистрират в платформата Chanjo-ke преди излитане. Данни за регистрацията следва да бъдат изискани преди пристигане. 

2. Всички лица, пътуващи за Кения, които са ваксинирани са освободени от изискването за наличие на PCR тест.

3. Лица, без поставена ваксина, пристигащи от всяка точка на влизане, трябва да притежават отрицателен PCR-базиран тест за COVID-19, направен 72 часа преди пътуването. Изключение се прави за деца под 5-годишна възраст.

4. На неваксинирани пътници, пристигащи от всяка точка на влизане, ще бъде направен антигенен тест (за тяхна сметка - на цената от 30 USD). На лица, чийто тест покаже положителен резултат, ще бъде направен и PCR тест (50 USD), както и ще бъдат поставяни в режим на самоизолация. Изключение се прави за деца под 5-годишна възраст.   

5. Поради липсата на физическа верификация на резултатите от проведени изследвания или поставени ваксини против COVID-19, пътуващите трябва да качат нужните документи, преди да се качат на борда чрез следния сайт: www.globalhaven.org

6. Изключение от изискването за направен тест има за екипажа на въздухоплавателното превозно средство. За повече информация е нужно да се проверят протоколните изисквания на летища и хотели.

7.  Всички пътници ще трябва да попълнят формуляр за здравно наблюдение, с който ще им бъде предоставен QR код чрез платформата “jitenge”. Повече информация може да бъде намерена тук:

https://www.health.go.ke
8. Заминаващи лица от Кения ще трябва да проверят мерките за пътуване, съгласно здравните изисквания на държавата, към която са се насочили.

9. Провеждане на изследване за COVID-19 преди заминаване може да бъде изискуемо от съответната авиокомпания.

10. Всички лица, пътуващи към страни, в които се изисква наличието на антигенен тест, ще трябва да направят такъв непосредствено преди пътуване в MOH Port Health facility, както и да качат резултатите в платформата Trusted Travel.

Всички пътници трябва да имат пътнически код (ТТ код) при влизане в Република Кения. Поради липсата на такъв код в сертификатите на много държави, е необходимо да се валидира проведеното лабораторно изследване и да се генерира ТТ код. Повече информация може да намерите тук:

TT CODE


Ново споразумение за виза

Стартира единна съвместна виза за Източна Африка в ITB Берлин ...

Посолство на Кения в Турция

Посолство на Кения в Турция https://www.kenyaembassy.org.tr/# Адрес: İlkbahar, Yildiz, Ilkbahar Mah. Galip Erdem Cad, 613. Sk. No ...

Сафари в Кения

Кения предлага разнообразие от туристически атракции, които варират от сафари сред дивата природа, почивки, орнитология, къмпинг и туризъм до конферен ...

КОНТАКТ С ПОЧЕТНОТО КОНСУЛСТВО

ПОЧЕТНО КОНСУЛСТВО
НА РЕПУБЛИКА КЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ
Република България, град София 1000,
ул. "Позитано" № 3, ет. 2
тел./факс: (+3592) 986 58 96; 988 26 52
e-mail: consulate@kenya-bulgaria.org
Facebook: https://www.facebook.com/consulatekenya.bulgaria

Роботно време на Почетното Консулство:
10:30 – 12:30 ч.

Правителството на Република Кения напълно автоматизира издаването на визи, считано от 1 януари 2021 г. В този смисъл, всички пътници, които пътуват за Кения от страни, за които има изискване за визи за влизане в Кения, следва да подадат заявление за издаване на e-visa преди качването си на въздухоплавателното средство, тъй като виза при пристигане вече не се издава

ПОВЕЧЕ

Информация относно извършване на плащане на e-visa

ПОВЕЧЕ